Konut Lokasyonunun Emlak Fiyatına Etkisi

Emlak fiyatı hem alıcılar hem satıcılar için önemli bir kriterdir. Fiyat belirlenirken önemli faktörler biri de konut lokasyonudur. Satıcılar emlak fiyatını maksimuma çıkarmak, alıcılar ise minimuma indirmek ister. Ancak iyi bir lokasyondaki ev kendi kendini fiyatlayacak ve alıcı ve satıcının ortak noktada buluşmasını kolaylaştıracaktır. Satıcı evinin konumunun sağladığı avantajları iyi analiz edip sunabilmeli, alıcı ise bu faktörleri yaşamak istediği hayata göre değerlendirebilmelidir.

Dolayısıyla emlak fiyatlarını etkileyen birçok faktör olsa da en öne çıkanı ve birçok özellik getireni konum faktörüdür. Konut lokasyonu da kendi içinde farklı başlıklar altında değerlendirilebilir.

Semt
Öncelikle ve en basit şekilde konutun bulunduğu semt ve mahalle ev hakkında bir fikir verir. Çünkü bir evin fiyatı bulunduğu semtteki diğer ev fiyatlarıyla benzer olur. Bu yüzden çevreden bağımsız bir fiyatlandırma düşünülemez.

Her insan yaşamak istediği koşullara göre farklı semtleri kendisine yakın görecektir. Aşağıda bu koşulları etkileyen aranan yakınlıkları sıralamaya çalıştık.

Okul ve Eğitim Kurumları
Konutun yakın olmasının avantaj olduğu yerler denilince akla ilk okullar gelir. Çocuklu aileler için okulun yakın olması büyük bir avantajdır. Özellikle çalışan anne babalar küçük çocuklarını kurs ya da kreşlere yazdırmayı tercih ederler. Bu nedenle okullar ve benzeri eğitim kurumlarının çevresindeki emlak fiyatları da yüksektir. Eğer bahsi geçen eğitim kurumlarının başarıları da yüksekse bu oran daha da artacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Compare Listings

Başlık Fiyat Durum Tip Alan Amaç Yatak Odası Banyo